Planinsko društvo Ribnica na Pohorju

Napotki za obiskovalce gorskega sveta

Vse več ljudi se odloča za izlete v gore. Zgoraj se tempo življenja umiri, ljudje so prijaznejši. Ob lepih razgledih si naberemo energije za vsakdan.  Prehitro pa se lahko zgodi, da se lep izlet spremeni v tragedijo. Zato vam ponujamo nekaj nasvetov in napotkov za varnejšo hojo v gore.
Priprava na turo
Izlet v gore (naj bo to poleti ali pozimi) se začne že preden napravimo prve korake. Ustrezna priprava na turo je izjemnega pomena za našo varnost. Preden se odpravimo na turo poskrbimo za ustrezno psihično in fizično kondicijo. Vsako turo ustrezno načrtujemo:

Izberemo naši pripravljenosti in izkušnjam primeren cilj
Z izbiranjem zahtevnih ciljev ne pretiravajmo. Najboljša je postopnost. Cilj vedno izberemo glede na naše izkušnje, fizično in psihično pripravo ter naše zdravstveno stanje.

Izberemo primeren čas
Zahtevnost ture je velikokrat odvisna od razmer. Sneg se v visokogorju zadržuje tudi še poleti. Brez primernega znanja in opreme je prečenje snežišč nevarno početje.

Preverimo kakšna pot nas čaka
Večina poti v slovenskih gorah je opisana v raznih vodnikih. Poleg opisa poti je običajno na voljo tudi predviden čas. Upoštevajmo, da je naveden povprečen čas hoje. Pri daljših turah (več opreme) in posebej pozimi lahko prihaja do velikega odstopanja. Preden se odpravimo na zahtevne zavarovane poti preverimo v kakšnem stanju so. Plazovi snega in kamenja velikokrat poškodujejo jeklenice, kline ali celo odnesejo del poti. V bližnjih planinskih kočah nam bodo zagotovo imeli aktualne podatke.

Preverimo vremensko napoved
Predvsem poleti so popoldanske nevihte v gorah pogoste. Ob nevihti je dobro da smo nekje na varnem (v planinski koči, v dolini,…). Ne odpravljamo se na daljše ture v visokogorje če obstaja nevarnost neviht!

Načrtujemo kdaj in kam se bomo vrnili
Bližnjim povejmo kdaj in kam se bomo vrnili. Če nas dlje časa ne bo na dogovorjenem mestu je to lahko znak da se nam je kaj zgodilo in potrebujemo pomoč. Če se odpravljamo v gore za več dni pustimo v avtomobilu na izhodišču (na vidnem mestu) listek z navedenim predvidenim časom vrnitve.

Preverimo odprtost planinskih koč na naši poti
Če računamo na hrano ali prenočišče v planinskih kočah potem je nujno da preverimo odprtost le-teh. Na spletni strani Planinske zveze Slovenije je na voljo seznam vseh planinskih koč s telefonskimi številkami.

Pripravimo si zadostne količine hrane in tekočine
Predvsem tekočina je tista, ki ji moramo pri pripravi posvetiti posebno pozornost. V toplejših dnevih človek hitro izgublja telesno tekočino. Posebej pri fizičnih aktivnostih. Če izgubljene tekočine ne ustrezno nadomeščamo lahko pride do dehidracije, ki ima lahko za posledice huda bolezenska stanja. Na trgu so na voljo številni rehidracijski napitki, ki poleg vode vsebujejo še za telo nujno potrebne vitamine in minerale.    

Oprema
Oprema, ki jo uporabljamo mora biti brezhibna. Pri tehnični opremi pazimo, da je opremljena z UIAA certifikatom, ki zagotavlja, da je oprema ustrezna za uporabo. Opremo prilagodimo zahtevnosti planinske ture. Predvsem pa imejmo v mislih, da sama oprema ni dovolj če je ne znamo pravilno uporabljati!
Velik del nesreč v gorah je posledica zdrsa. Temu pa prepogosto botruje neprimerna obutev. Sestavni del osebne opreme so planinski čevlji z narebričenim (vibram) podplatom. Pri turah v visokogorje naj v opremi ne manjka zaščitna čelada. V nahrbtniku naj bodo poleg malice, pijače in osebnih dokumentov tudi rokavice, kapa, vetrovka, zaščitna krema, sončna očala, rezervna oblačila, kompas, ustrezen planinski zemljevid, zavitek prve pomoči z zaščitno folijo, piščalka, bivak – spalna vreča, vžigalice, sveča in baterijska svetilka, mobilni telefon.
Pri zelo zahtevnih turah (plezalne ture, zavarovane poti) potrebujemo še specializirane pripomočke (plezalna vrv, varovala, komplet za samovarovanje…)
 
Vir: GRS MB

Utrinki

025.jpg

Publikacija ob 20-letnici